Wednesday, June 27, 2018

După muncă, un timp de odihnă


Ca și comunitate creștină ( ca de altfel pentru fiecare creștin) o mare provocare pe care o avem de înfruntat mereu este găsirea unui ritm bun în viața noastră cu privire la muncă și la odihnă.  Nici nu vrem să nu facem nimic – ne pasă de ce se petrece în jurul nostru, dar și știm că nu putem face noi totul – nu noi suntem cei atotputernici. În această privință, noi încurajăm pe fiecare să găsească un ritm prin care să slujească, să ofere, dar și prin care să se odihnească, să se încarce. Încurajăm practicarea unei zile de odihnă pe săptămână, practicarea de retrageri personale și participarea în retragerea noastră anuală ( o săptămână pe an). Pentru cei care se implică pe termen lung, Word Made Flesh oferă o perioadă mai lungă de repaus (după 6 ani de lucrare, 1 an de sabat).
                Pentru noi doi (Lau și Vali) tocmai se încheie alți 6 ani de slujire, iar lunea trecută comunitatea Cuvântul Întrupat tocmai ne-a trimis în acest timp de sabat. Pentru noi urmează 9 luni în care avem ocazia să ne oprim, să ne odihnim și să ne reîmprospătăm. Deoarece nici eu nici Vali nu avem alte obligații care să ne țină în Galați în această perioadă, planificăm să fim plecați cea mai mare parte a acestui timp. Cum spuneam, indiferent de activitățile pe care le vom face în această perioadă de sabat, vrem să privim în urmă, să reflectăm la acești ultimi 6 ani de slujire, și să vedem cum Dumnezeu a lucrat, cum a purtat de grijă. Sunt sigur să privind în urmă vom vedea momente de bucurie, alături de momente de tristețe, lucruri de care ne pare bine că am reușit să le facem alături de lucruri pe care le regretăm, și rugăciunea noastră este ca această privire în urmă să ne întărească și să ne pregătească pentru a putea privi înainte.
                Planificarea acestei perioade are două părți: partea de visare, în care vedem ce ne dorim de la acest timp, și partea de realizare – în care, în funcție de resursele pe care le primim, de ușile care se deschid, punem în practică o parte din lucrurile la care am visat. Ca să putem fi plecați din Galați, trebuie să strângem 200-300 de euro în plus în fiecare lună. Trebuie de asemenea să acoperim costurile de călătorie, plus cheltuielile specifice anumitor activități. Ne rugăm ca Dumnezeu să ne poarte de grijă, și ca noi să fim deschiși la neprevăzut.
                Pe lângă un timp petrecut cu familiile noastre, avem 2-3 activități care vor da o oarecare structură acestui timp. Vali a fost invitată și a acceptat să scrie un capitol dintr-un manual pentru o facultate creștină – planul este să se ocupe de asta în primele 2 luni, iar apoi speră să petreacă un timp într-o altă comunitate creștină, în care să combine viața de zi cu zi cu practicarea unor discipline spirituale și cu practicarea ospitalității. Eu (Lau) vreau să fac niște cursuri de programare la o facultate din Scoția (un alt lucru pentru care caut sprijin financiar) – dorința mea este să fac măcar primul semestru la zi, urmând să văd ce opțiuni am pentru al doilea semestru.
                Apreciem acest timp pe care comunitatea Cuvântul Întrupat ni-l oferă, sacrificiile care se fac pentru a face acest lucru posibil (finanțe, timp pentru facerea responsabilităților noastre pe perioada în care suntem plecați, etc) și sperăm ca acesta să fie un timp de refacere și reîmprospătare pentru noi, dar și un timp de creștere și dezvoltare pentru comunitatea noastră, un timp în care fiecare dintre noi să continue să descopere mai adânc darurile și talentele noastre, și modul în care aceste întăresc chemarea fiecăruia dintre noi.
                Anticipăm cu bucurie acest timp, ne rugăm ca fiecare dintre noi, indiferent de unde anume suntem în călătoria vieți noastre, să găsim un ritm bun, să primim din partea lui Dumnezeu odihna și pacea Sa.
Lau & Vali Archip

No comments:

Post a Comment